Cursusaanbod

Zeker als het gaat over vastgoed speelt de overheid een belangrijke rol en zij is dan ook partij bij veel daaraan gerelateerde overeenkomsten. Tegelijk geldt: als de overheid privaatrechtelijke contracten sluit, heeft zij een bijzondere positie. Zij mag soms meer ….

Overtuiging is niet alleen gelijk hebben, maar vooral gelijk krijgen. Toch zijn er altijd mensen die u dit gelijk niet willen geven. Herken de verschillende manieren van weerstand en leer hier op een effectieve manier mee om te gaan. Van valse argumentatie tot politieke spelletjes, debatexpert Peter van der Geer leert u verschillende soorten weerstand te doorprikken en pareren, opdat uiteindelijk u met de winst naar huis gaat.

Welke ontwikkelingen zijn in de recente huurrechtjurisprudentie te ontdekken? Is er sprake van liberalisering van het huurrecht of is de bescherming juist toegenomen? Hoe is de positie van de verhuurder bij faillissement van de huurder?

Voor goed begrip van het Contractenrecht is inzicht nodig in theorie en vooral praktijk. In de cursus ‘Contracten maken en beoordelen’ bespreekt docent Edwin van Wechem aan de hand van de theorie een aantal clausules en spitst daarna toe op de toepassing in de praktijk

Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders van vennootschappen is uiterst actueel. Recente jurisprudentie van de Hoge Raad heeft meer duidelijkheid gebracht in de aansprakelijkheidspositie van bestuurders. In het arrest Mobile Services van 9 juli 2021 heeft de Hoge Raad in het voordeel van bestuurders de grenzen van de strenge faillissementsaansprakelijkheid van art. 2:248 lid 2 BW opgezocht. Eerder besliste onze hoogste rechter in het kader van art. 6:162 BW al dat bestuurders van bedrijven in moeilijkheden nog de nodige betalingsautonomie hebben (zie o.a. het Source Food-arrest van 17 januari 2020). Ook de wetgever heeft de laatste jaren het leerstuk van bestuurdersaansprakelijkheid verder ontwikkeld, recentelijk door de op 1 juli 2021 inwerking getreden Wet bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Denk voorts aan de Wet Flex-BV, de Wet Civielrechtelijk bestuursverbod en de Tijdelijke Wet Covid-19 Justitie en Veiligheid.

In de praktijk gaat het vooral om de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders van BV’s, zowel binnen als buiten faillissement van de vennootschap, wegens onbehoorlijk bestuur, onverantwoorde dividenduitkeringen of onrechtmatig handelen (met name lichtvaardig contracteren of selectieve betalingen in het zicht van faillissement).

In deze cursus worden de relevante aansprakelijkheidsrisico’s (en de methoden zich daartegen te wapenen) behandeld, zowel binnen als buiten faillissement van de vennootschap. Aandacht wordt besteed aan recente jurisprudentie, literatuur en aan de stand van de wetgeving.

In bepaalde gevallen kunnen bestuurders ook direct door de belastingdienst aansprakelijk worden gesteld voor niet betaalde belastingschulden voor de vennootschap waarvoor zij werkzaam zijn. Er wordt een overzicht gegeven van de meest voorkomende aansprakelijkheden en van de wijzen waarop bestuurders de risico’s op aansprakelijkheid kunnen verminderen. Voorts worden onder meer besproken de algemene bestuurdersaansprakelijkheid, de aansprakelijkheid voor de fiscale boete, de aansprakelijkheid voor aansprakelijkheidsschulden, de Wet bestuurdersaansprakelijkheid, de aansprakelijkheid op grond van OD (door de belastingdienst) en de betwistingsprocedure. De cursus bespreekt de meest recente jurisprudentie van deze aansprakelijkheden.

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

Krijg het laatste nieuws over rechtsgebieden