❮ Terug naar cursusaanbod

Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen

Planning

Deze cursus heeft reeds plaats gevonden.

PO/PE-punten

3 NOvA PO-punten
3 KNB PE-punten kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.
3 SOMN (BMN) PE-punten kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.
3 MfN PE-punten cat. 2 kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier. 

Prijs

€ 295,00 exclusief BTW.
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10%.)

ANNULERING
U kunt uw inschrijving tot drie weken voor de cursusdatum telefonisch of per mail annuleren.
Het IvJO brengt hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien er al betaald is zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort. Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.

Inleiding

In de rechtspraktijk wordt steeds vaker de vraag gesteld welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht al dan niet analoog mogen worden toegepast op ongehuwd samenwonenden. Deze en de volgende vragen komen tijdens deze cursus aan de orde. 
1. Wat zijn de belangrijkste civielrechtelijke aspecten van het ongehuwd (en ongeregistreerd) samenwonen tussen de partners onderling (horizontale relatie) en tussen de partners en hun minderjarige kinderen (verticale relatie), zowel tijdens hun relatie als na verbreking daarvan (feitelijke scheiding)? 
2. Wat is de betekenis in dit verband van het onderhands of notarieel samenlevingscontract?
3. Welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht mogen analoog worden toegepast op ongehuwd samenwonenden?
4. Welke actie moeten ongehuwd samenwonenden met trouwplannen ondernemen om hun eventuele voorhuwelijkse eenvoudige gemeenschap vanaf 2018 niet in de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap te laten vallen? 
5. Hoe is de erfrechtelijke positie van ongehuwd samenwonenden?

Docent(en)

Doelgroep en niveau

De doelgroep is advocaten Familierecht, notarissen en kandidaat-notarissen en andere academisch gevormde juristen die familierechtelijke zaken behandelen. Het niveau is verdieping. Om de cursus met succes te kunnen volgen moet de cursist basiskennis van het Familierecht bezitten.

Niveau is verdieping.

Programma

13.30 - 14.00Ontvangst
14.00 - 15.30Vermogensrechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden onderling tijdens het bestaan van deze relatie en na verbreking daarvan (feitelijke scheiding); betekenis samenlevingscontract (horizontale relatie)
15.30 - 15.45Pauze
15.45 - 17.15Familierechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden en hun minderjarige kinderen, zowel vóór als na feitelijke scheiding van de partners (verticale relatie)
17.15Afsluiting

Syllabus

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

Reviews

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,7!

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

  • Cursus die aansluit bij praktijk. Goed gebracht.
  • Cursus smaakt naar meer, mogelijk meer cursussen met hetzelfde onderwerp en wat langere tijd.