❮ Terug naar cursusaanbod

Commerciële samenwerking tussen bedrijven en mededingingsrecht

Planning

Startdatum
12-10-2022
Locatie
Nieuwegein NBC Congrescentrum
Tijd
13.30 - 17.45 uur

PO/PE-punten

4 NOvA PO-punten
4 KNB PE-punten kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.

Prijs

€ 395,00 exclusief BTW. 
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10 procent.)

Inleiding

De focus van de cursus ligt op de mededingingsrechtelijke beoordeling van commerciële samenwerkingsvormen tussen bedrijven die actief zijn op verschillende niveaus van de distributieketen. Dit betreft met name samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van selectieve en exclusieve distributie maar ook duale distributie.

Doelgroep en niveau

De doelgroep is advocaten, notarissen en bedrijfsjuristen met tenminste 5 jaar ervaring in advocatuur of bedrijfsleven. De cursus is geschikt voor advocaten werkzaam in kleine en middelgrote kantoren en bedrijfsjuristen werkzaam in zowel productie- als dienstverleningsomgevingen. Enige ervaring met commerciële overeenkomsten is gewenst. Specifieke voorkennis van het mededingingsrecht is niet vereist om deze cursus met succes te kunnen volgen.

Niveau is verdieping.

Programma

13.00 - 13.30Ontvangst met een broodje
13.30 - 14.00Algemene beginselen Mededingingsrecht
 • Schets kartelverbod
 • Risico’s schending kartelverbod
 • Mededingingsrecht in je voordeel gebruiken
14.00 - 15.30Distributie
Basisregels en vrijstellingen in het kader van:
 • Exclusieve distributie
 • Selectieve distributie
 • Specifieke aandacht voor o.a. (i) e-commerce (hoeveel grip mag een producent houden op het gebruik van internet door distributeurs, bijvoorbeeld bij verkoop via platforms en het gebruik van prijsvergelijkingssites), (ii) (on)mogelijkheid voor de producent om invloed uit te oefenen op het prijsbeleid van zijn distributeurs, (iii) duale distributie (wat mag je wel en niet afspreken als een producent zijn producten ook rechtstreeks wil afzetten), (iv) beperking van de klanten of geografische gebieden waar een distributeur kan verkopen, (v) beste prijs clauses (most favoured nation)
15.30 - 15.45Pauze
15.45 - 17.00Vervolg Distributie
17.00 - 17.45Vooruitblik op het nieuwe Europese raamwerk voor verticale overeenkomsten met ingang van juni 2022
17.45Afsluiting

Syllabus

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

Maximum aantal deelnemers

30 deelnemers

Reviews

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,5!

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

 • Interessante cursus met veel praktijkvoorbeelden. Ik zou de cursus aanraden aan anderen.
 • Erg nuttig, uitstekende presentatie. Zou zeker aanraden.
 • Ik zou de cursus zeker aan anderen aanraden. Na het volgen van deze cursus is duidelijk welke stappen je moet doorlopen om te beoordelen of er sprake is van een verboden kartel.
 • Goede bijdrage voor up-to-date kennis om mededingings- rechtelijke issues te signaleren in commerciële samenwerkingen.
 • Zeer goede uitleg van de basis en erg praktijkgericht. Veel gelegenheid voor het stellen van vragen of het hebben van een discussie.
 • Zeer goed inhoudelijk.