❮ Terug naar cursusaanbod

Masterclass schadevergoeding in het strafproces en slachtofferrechten

Planning

Locatie of digitaal

U kunt de cursus op 26-11-2020 ook digitaal bijwonen. In dat geval leggen we een online verbinding tussen u en het cursuslokaal waardoor u op afstand bij de cursus aanwezig kunt zijn. Geeft u dit, als u hiervan gebruikt wilt maken, svp aan in het veld ‘Opmerkingen’ op het aanmeldformulier.

PO/PE-punten

3 NOvA PO-punten
3 NIVRE PE-punten kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.

Prijs

€ 295,00 exclusief BTW. 
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10 procent.)

Inleiding

Er zijn belangrijke veranderingen op komst voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Hun vordering werd tot nu toe in de strafprocedure behandeld tegelijkertijd met de strafzaak tegen de verdachte. In het consultatievoorstel Innovatiewet Sv van 19 juli 2019 is een nieuwe procedure opgenomen voor de complexe vorderingen van de benadeelde partij. Deze complexe vorderingen kunnen worden afgesplitst van het strafproces om te worden behandeld in een aparte meervoudige kamer van de rechtbank. Hoe deze aparte procedure eruit ziet en welke gevolgen deze heeft voor het slachtoffer, leert u in de cursus 'Masterclass schadevergoeding in het strafproces en slachtofferrechten'.

Daarnaast vergt het indienen en beoordelen van een civiele vordering in het strafproces bijzondere expertise. Hoe verhoudt de civiele schadevordering zich tot de andere mogelijke beslissingen ten aanzien van de schade in het strafproces? Hoe kan de kans op effectief schadeverhaal in het strafproces worden vergroot? Wat zijn de best practises bij het instellen en onderbouwen van een vordering tot schadevergoeding?

Docent(en)

Doelgroep en niveau

De doelgroep is advocaten of juristen Strafrecht, Slachtofferrecht, Letselschade en Procesrecht. Doelgroep is ook leden van de rechterlijke macht en van het Openbaar Ministerie.

Niveau is verdieping.

Programma

09.00 - 09.30Ontvangst
09.30 - 11.00Slachtofferrechten & actuele ontwikkelingen
Het toepasselijk juridisch kader (straf- én civielrechtelijk), behorend bij de beoordeling van de civiele vordering van de benadeelde partij, de schadevergoedingsmaatregel, de bijzondere voorwaarde tot schadevergoeding, de wijze van indiening van een civiele vordering door de benadeelde partij en de formele beslissing over de civiele vordering van de benadeelde partij (ontvankelijkheid)
11.00 - 11.15Pauze
11.15 - 12.45De gang van zaken ter zitting rondom de civiele vordering van de benadeelde partij
De inhoudelijke beslissing over de schade (schadebegroting)
Actualiteiten regelgeving en jurisprudentie
Door de deelnemers in de praktijk ervaren problemen/vragen van de deelnemers
12.45Afsluiting

Syllabus

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

Maximum aantal deelnemers

30 deelnemers

Reviews

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,9!

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

  • Uitstekende presentatie, heel interessante inhoud. Top gewoon!
  • Zeer informatief, interactie leuk. Discussie over praktijkvoorbeelden. Een aanrader!
  • Goede vakinhoudelijke cursus, goede voorbeelden gebruikt en voldoende gelegenheid voor discussie.
  • Zeer deskundige, bevlogen en sympathieke docente.
  • Interessante en leerzame cursus. In een ochtend weer up-to-date. Handige tips&tricks voor de praktijk.
  • Zeer nuttig als aanvulling op basiskennis op dit gebied. Aanrader!
  • Duidelijke uitleg, lekker tempo, genoeg ruimte voor de praktijksituaties.
  • Hartstikke goed, veel praktijkvoorbeelden, veel parate kennis en veel bruikbare tips. Goede sfeer erg vriendelijk, goed tempo. Aanrader.