❮ Terug naar cursusaanbod

NIEUW Masterclass (tactisch) civiel procederen in eerste aanleg en in hoger beroep

Planning

Startdatum
12-12-2024
Locatie
Rotterdam Novotel Brainpark
Tijd
09.30 - 16.45 uur
Startdatum
05-06-2025
Locatie
Breukelen Van der Valk Hotel
Tijd
09.30 - 16.45 uur
Startdatum
25-11-2025
Locatie
Hoofddorp Novotel Amsterdam Schiphol Airport
Tijd
09.30 - 16.45 uur

PO/PE-punten

6 NOvA PO-punten

Prijs

€ 650,00 exclusief BTW.
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10%.)

Annulering
U kunt uw inschrijving tot drie weken voor de cursusdatum telefonisch of per mail annuleren.
Het IvJO brengt hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien er al betaald is zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort. Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.

Inleiding

De cliënt verwacht van zijn advocaat dat deze op verantwoorde en efficiënte wijze de procedure voert. Van u wordt dan ook veel kennis verwacht van uiteenlopende procesregels zoals bepaald in de wet en uitgelegd en toegepast in de jurisprudentie.

Deze masterclass behandelt in de ochtend ‘Procederen in eerste aanleg’.

Hoe maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden die het Burgerlijk procesrecht biedt? Waar moet u op letten bij een procedure bij de rechtbank? Denk daarbij aan het opstellen van het ideale processtuk, de regels van stelplicht en de bewijslastverdeling, de mogelijkheden van vrijwaring en het voorbereiden van een getuigenverhoor. Maar ook het bewijsaanbod, de wijze waarop een rechter een processtuk leest en de beste voorbereiding op een mondelinge behandeling komen aan bod. En er wordt ruimschoots aandacht besteed aan tips en trucs. Met deze cursus komt u gegarandeerd beter beslagen ten ijs.

In de middag kijken we naar het hoger beroep: omvang rechtsstrijd en hoe gaat de procedure nu eigenlijk? 

De omvang van de rechtsstrijd in hoger beroep vormt de kern van het appelprocesrecht. Hierbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen het overkoepelende begrip van de algemene devolutieve werking en de onderverdeling daarvan in de negatieve (grievenstelsel) en positieve zijde van de devolutieve werking. Al deze begrippen hebben hun eigen betekenis en gevolgen. Aan de hand van voorbeelden wordt het verschil duidelijk. Ook duidelijk wordt wat het hof ambtshalve zal doen maar vooral ook waar de partij absoluut zelf voor moet zorgen. Hiermee hangt nauw samen de vraag of incidenteel hoger beroep wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Door de gehele stof zit de wijze van procederen in hoger beroep vervlochten, waaronder de concentratie van debat in hoger beroep. Afgesloten wordt met de soorten van uitspraken in hoger beroep en evocatie/prorogatie.

Doelgroep en niveau

De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandsjuristen, civiele-procesjuristen van bedrijven en andere academisch geschoolde juristen. Om de cursus met succes te kunnen volgen moeten cursisten basiskennis van het Burgerlijk procesrecht bezitten.

Niveau is verdieping.

Programma

09.00 - 09.30Ontvangst en registratie
09.30 - 11.00Procederen in eerste aanleg, tips & trics
11.00 - 11.15Pauze
11.15 - 12.45Vervolg procederen in eerste aanleg
12.45 - 13.30Lunch
13.30 - 15.00Hoger beroep, wanneer (incidenteel) appel instellen
15.00 - 15.15Pauze
15.15 - 16.00De devolutieve werking van het hoger beroep
16.00 - 16.45De omvang van de rechtsstrijd
16.45Afsluiting

Syllabus

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

Reviews

Docenten werden door eerder cursisten beoordeeld met een 9,2 en een 9,3.

Deze cursus werd met de volgende opmerking gewaardeerd:

  • Deskundige sprekers, goede sessie