Cursusaanbod
Instituut voor arbeidsrecht
AddThis disabled due to cookie consent.
Cursus

Commerciële samenwerking tussen bedrijven en mededingingsrecht

Datum / data
Deze cursus heeft reeds plaatsgevonden.
Klik hier voor ons actuele cursusaanbod
Locatie
PO/PE punten
4 NOvA PO-punten
Prijs
€ 395,- exclusief BTW
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10 procent.)
Docent(en)
Mr. P.J.H.M. van Osch
Senior Legal Counsel l Competition Law at FedEx/TNT
Doelgroep
De doelgroep is advocaten en bedrijfsjuristen met tenminste 5 jaar ervaring in advocatuur of bedrijfsleven op het gebied van het contractenrecht, ondernemingsrecht, de fusie- en overnamepraktijk of intellectuele eigendomsrecht. De cursus is geschikt voor advocaten werkzaam in kleine en middelgrote kantoren en bedrijfsjuristen werkzaam in zowel productie- als dienstverleningsomgevingen. Enige ervaring met commerciële overeenkomsten is gewenst. Specifieke voorkennis van het mededingingsrecht is niet vereist om deze cursus met succes te kunnen volgen.
Niveau
Basis
Inleiding
De focus van de cursus ligt op de mededingingsrechtelijke beoordeling van commerciële samenwerkingsvormen. Dit betreft samenwerking tussen fabrikanten en distributeurs (selectieve en exclusieve distributie) en tussen concurrenten (R&D, gezamenlijke productie, specialisatie, gezamenlijke in- en verkoop).
Doelstelling
Het doel van de cursus is de advocaat en bedrijfsjurist praktische handvatten te bieden bij de beoordeling van veel voorkomende commerciële overeenkomsten en ervoor te zorgen dat contractclausules in lijn zijn met geldend Europees en Nederlands mededingingsrecht. Indien clausules niet in lijn zijn met de mededingingswetgeving zijn ze nietig en lopen de betrokken ondernemingen het risico op boetes door de ACM en/of andere mededingingsautoriteiten. Elke advocaat of bedrijfsjurist heeft daarom basiskennis nodig van de do's en don'ts in commerciële samenwerkingsvormen.
Programma
13.00 - 13.30 Ontvangst met een broodje
13.30 - 14.00 Algemene beginselen mededingingsrecht
 • Schets kartelverbod
 • Risico’s schending kartelverbod
 • Mededingingsrecht in je voordeel gebruiken
14.00 - 15.30 Distributie
Basisregels en vrijstellingen in het kader van:
 • Exclusieve distributie
 • Selectieve distributie
 • Specifieke aandacht voor o.a. (i) e-commerce (hoeveel grip mag een producent houden op het gebruik van internet door distributeurs, bijvoorbeeld bij verkoop via platforms, het gebruik van prijsvergelijkingssites en parallelhandel), (ii) (on)mogelijkheid voor de producent om invloed uit te oefenen op het prijsbeleid van zijn distributeurs (iii) duale distributie (wat mag je wel en niet afspreken als een producent zijn producten ook rechtstreeks wil afzetten)
15.30 - 15.45 Pauze
15.45 - 17.00 Vervolg Distributie
Samenwerking tussen concurrenten
17.00 - 17.45 Basisregels en uitzonderingen kartelverbod in het kader van:
 • Gezamenlijke productie (inclusief specialisatie-afspraken)
 • Gezamenlijke in- en verkoop
17.45 Afsluiting
Syllabus
Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. De papieren versie van de syllabus ligt op de cursusdag klaar op locatie.
Maximum aantal deelnemers
30 deelnemers
Informatie
Annuleringsregeling
U kunt tot drie weken vóór de cursusdatum schriftelijk annuleren. Wij brengen hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien u al betaald hebt, zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort.
Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.
Deel deze opleiding
AddThis disabled due to cookie consent.
 • Goede bijdrage voor up-to-date kennis om mededingingsrechtelijke issues te signaleren in commerciële sameenwerkingen.
 • Prima cursus; heldere uiteenzetting
 • Ik zou de cursus zeker aan anderen aanraden. Na het volgen van deze cursus is duidelijk welke stappen je moet doorlopen om te beoordelen of er sprake is van een verboden kartel.
 • Erg nuttig, uitstekende presentatie. Zou zeker aanraden.
 • Zeer goede uitleg van de basis en erg praktijkgericht. Veel gelegenheid voor het stellen van vragen of het hebben van een discussie.
 • Interessante cursus met veel praktijkvoorbeelden. Ik zou de cursus aanraden aan anderen.
 • Zeer goed inhoudelijk

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,5!

Mr. P.J.H.M. van Osch
 • Senior Legal Counsel l Competition Law at FedEx/TNT