Het overwinnen van onzeker causaal verband
Planning
PO/PE-punten
3 NOvA PO-punten
Prijs
€ 325,00 exclusief BTW.
(Elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ontvangt bij deelname aan dezelfde cursus een korting van 10%.)
Annulering
U kunt uw inschrijving tot drie weken voor de cursusdatum telefonisch of per mail annuleren.
Het IvJO brengt hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien er al betaald is zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort. Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.
Inleiding
Leer recente technieken om onzeker causaal verband te overwinnen!
Het is het belangrijkste feit in het recht: causaal verband. Het struikelblok - de missing link - tussen normschending en schade. Recente technieken maken het mogelijk dat bij onzeker oorzakelijk verband de vordering toch wordt toegewezen! In recente jurisprudentie biedt de Hoge Raad een overzicht van een aantal technieken om onzekere causaliteit te overwinnen (HR 25 september 2020, ECLI:NL:HR:2020:1510). Daarnaast speelt causaliteit bij voordeelsberekening en het eigen schuld-verweer een (nieuwe) rol op grond van jurisprudentie (HR 8 juli 2016, ECLI:NL:HR:2016:1483 (Tennet/ ABB). Verder heeft de causaliteit eigen contouren bij onrechtmatige overheidsbesluiten (Vgl. HR 6 januari 2017, ECLI:NL:HR:2017:18).
Vaak kan het bewijs van causaal verband niet worden geleverd omdat het dossier op dit punt eenvoudigweg te dun is. Zowel in de wet als in de jurisprudentie van de Hoge Raad worden tal van technieken geboden om die onzekerheid rond causaal verband te overwinnen: zo is er de zogenoemde proportionele aanpak, het feitelijk vermoeden (de voorshands-redenering), de alternatieve causaliteit, het leerstuk van de samenlopende oorzaken en de lineaire causaliteit. Voorts wordt de nadere causaliteitseis geanalyseerd (art. 6:98 BW). In een aantal recente arresten heeft de Hoge Raad (op)nieuw handvatten gegeven voor de invulling daarvan.
In deze cursus worden deze verschillende technieken nader geanalyseerd - telkens vanuit het praktische perspectief hoe deze technieken effectief bij het procederen kunnen worden ingezet. Tevens wordt, aan de hand van enkele recente arresten van de Hoge Raad, aandacht besteed aan de verhouding tussen onzeker causaal verband en de eigen schuld-regeling (art. 6:101 BW), schadeberekening en regres.
Docent(en)
Doelgroep en niveau
De doelgroep is advocaten en academisch gevormde juristen die regelmatig procederen. Om de cursus met succes te kunnen volgen is basiskennis van het Civiel recht gewenst.
Niveau is verdieping.
Programma
13.00 - 13.30 | Ontvangst met een broodje |
13.30 - 15.00 | De omkeringsregel De proportionele aanpak Alternatieve causaliteit Cumulatieve causaliteit Lineaire causaliteit |
15.00 - 15.15 | Pauze |
15.15 - 16.45 | De verhouding tussen de proportionele aanpak en de eigen schuld regeling De verhouding tussen de proportionele aanpak en het leerstuk 'verlies van een kans' De verhouding tussen alternatieve causaliteit en regres Samenvatting en evaluatie |
16.45 | Afsluiting |
Syllabus
Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus.
Reviews
Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,9!
Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:
- Ik blijf mateloos genieten van de inleider. Reurich inspireert!
- Goede prijs-kwaliteitverhouding. Ja een aanrader!
- Ik heb veel gehad aan deze cursus. De onderwerpen kan ik 1:1 toepassen in mijn praktijk.
- Praktijkgericht en met inhoud.
- Goede cursus, goede docent. Veel inhoud. Veel informatie in korte tijd.
- Zeer nuttig in de dagelijkse praktijk van (proces)advocaten. Uitstekende docent.
- Prima cursus, nodigt uit tot creatief denken.